1 Kasım 2011 Salı

Yazmak ve Yazmak Gerekiyor.

“Harekette bereket vardır” derler evet gerçekten öyle imiş. Bizim bloğun sayacı bize göre epey bir tavan yaptı. Sebep ise pırasanın erkeği, aslında konu soğanın erkeğinden çıkmıştı. Blogger bir arkadaş bir video paylaşmış ve sormuştu, böceğin uçtuğu çiçek çok hoşuma gitti; acaba adı nedir? Kimse cevaplamamış gözüküyordu ve haliyle bir omuz atalım deyiverdik ve ekip olarak olaya el koyduk. Bilmeye bilmiştik ama bizler gibi birkaç omuz da aynı anda içeri girmiş. Yorumların yayını sonrası okuduk ve tekrar bir katkı yaptık.

Pozitif olan her şey insanlara artı olarak dönüyor buda onlardan bir tanesi olsa gerek. Buda bizlere blog trafiğinde bir hareket olarak döndü. Yazma şevki verdi bizlere. Nasıl bir akış takip edeceğimizi açıklamıştık. Ama yeni okurlarımız için bu blokta konu olan bütün olaylar bahçe, bahçe halkı ve içerisinde bulunduğumuz; Türkiye’dekiler için Almancı, buradaki halk için ise Yabancı denen ve üste tükürdün mü bıyık, altta ise sakal ikilemi arasında gidip gelin ve yurtdışında yaşayan bizleri anlatmaya çalışacağız.
Amacımızı belirledikten ve hedefimizi de koyduktan sonra, artık sıra anlatmaya geliyor. Yan komsu bloğumuz teknik konularda atıp tutacak. Yine atıp tutmada ana çerçeve, yukarıdaki amaç dahilinde olacak. Bahçe konusunda ve toprakla haşır neşirliğimiz öyle ahım şahım değildir. Deneyimlerimizi öğrendiklerimizi ve yaşamın bizlere sunduğu anlamlı anlamsız olaylarla karşınıza çıkacağız.

Bazen tekil anlatımlar, bazen çoğul anlatımlar, bazense kopuk konularla karşılaşa birsiniz, sebep ise bu bloğu birkaç aklı evvel beraber aynı ağızdan yazmaya çalışması sonucu çıkacak çatlaklıklar olarak değerlendiriniz.
Neydi o ya ilk başladık ve teftiş geçirdik. Yok, bilmem ne dil kuralına uymamışız. Yazan çok haklı ama biz yazmakta korkan insanlarız. Dakika 1, gol 1 gibi geldi bizlere. Sürçülisanımız var ise şimdiden af fola canımız ciğerimiz izleyicilerimiz. Yalakalıkta sınır tanımayız, üzerimize blok yoktur. Geleni yağlar, ballar ve postalarız tekrar gelmesi dileklerimizle.

Selam ve sevgiler üzerinize olsun. Ara sıra arkadaşlarınızı bu taraflara yollayınız, kızfeysboktaki sayfamızı beğeniniz. Olmadı bloğumuza yorum bırakınız. Yine bekleriz by…

8 yorum:

  1. Merhaba,
    Tepede kullandiginiz fotograftaki kisi benim. Fotograf da benim blogumdan alinmis.
    Nedenini ogreneblir miyim?
    Hem neden bu blogda bulundugumun nedenini, hem de hic izin almadan sormadan niye boyle bir sey yaptiginizi?
    Meltem

    YanıtlaSil
  2. Meltem Hanım açıklayalım;
    Yukarda dediğiniz barnerde bulunan günlüğünüzü uzun zamandır takip ediyoruz. Resminize tıklanması durumun da bloğunuza ziyaretçi yönleniyor. Aşağıda da Ağaçlar.Net için ayırdığımız bir barner ve yanda ise Çılgın Bir Türk başlıklı başka bir barner Gürkan Genç için ayrılmış ve onlarda oralara ziyaretçileri yönlendiriyor. Yani biz ziyaretçi bulur isek saygı duyduğumuz sayfaları misafir yolluyor gibi bir durum bu.
    Kendince güzel olanı (bu sizin için), doğru yapanı (bu ağaçlar.net için), çılgınca doğru bildiğini yaşayanı (bu da Gürkan Genç ve siz bizce tabii ki) paylaşmak yanlış olmasa gerek diye düşünce besleyerek yaptık bu üç Barneri. Hatta bir ara “Senin ki kaç santim” vardı. Esprili mailler gelmesi sonucu kaldırdık.
    Tepedeki resmin üzerine basıldığı zaman sizin yazılarınıza insanlar ulaşıyor ve iyi olanı paylaştığımızın sevincini paylaşmak kalıyordu. Biz bunları o yüzden yaptık. Sizleri bilmeyene ulaştırmak istedik. Yanlış bir amaçla kullanmadığımız kanaatindeyiz. Ama fikir ve sanat hakları yasasından haberiniz yok mu der iseniz, hırsızlık yaptığımızı düşünmediğimizden telif hakkı veremeyiz. Paylaştıkça bir şeylerin çoğalacağına inanıyoruz yeter ki kötüye kullanılmasın paylaşılanlar ya da paylar.
    Bir filmi izleyip bir kitap okuyup yollara düşmüş bir insanın başından geçenlere ve paylaşımlarına aracılık yapmak suç ise izin almışın ya da almamışın zaten olay ortada. Kısacası yanlış yaptığımız kanaatinde iseniz (öyle gözüküyor) kaldırıyoruz. Bizce sorun yok. Size zarar verecek bir davranış içine bu paylaşımdan ötürü bizler; sizi ve bloğunuzu sokmamış olmak isteriz. İzinsiz kullanımdan dolayı da özürlerimizi bildiririz. Bir sonrakine yoğurdu üflemek kalıyor ders olarak.
    Umarım serginiz iyi geçmiştir. Resmini çektiğiniz bir insan, size böyle bir soru ile gelse ne düşünürsünüz. Bizlerde onu merak ettik doğrusu?
    Saygılarımızla.

    YanıtlaSil
  3. Yan taraftaki kuşlarda gelir yakında bak benden söylemesi beni neden kullandınız diye. Ya da düşünsene @meltem son postunda gorille resim çektirmiş. Goril soruyor? Hani bize bir sakal atmıyormusun? iyi tezgah valla.

    YanıtlaSil
  4. Aycan Karlı İlkay7 Kasım 2011 13:10

    Gercekten çok ilginç bir olay başınıza gelmiş. Yorumlar yazınızdan güzel bence. Yazınızı kapatmış şekerim.Yardım etmek ister iken hesap veren olmuşunuz kuzum. Geçmiş olsun.
    İyibayramlar.

    YanıtlaSil
  5. Merhaba,
    Nedenini ogrenmek istedim, ogrendim. Tesekkur ederim. Benim bloguma link veren bi suru websitesi var ama hic boyle bir uygulama gormemistim simdiye kadar. Cektigim fotograflari kullanan - ne yazik ki- oldu da benim kendi fotografimi boyle kullanan bildigim kadari ile olmadi. (Izin almadan olduysa bilmiyorum tabii ki.) Ama bana soru geldi bu websitesi senin mi diye.
    Ben neticede unlu bir insan degilim, niyetim de yok. Kendi fotografimi boyle birdenbire bir yerde kocaman gorunce sasirmam ve nedenini sormam cok dogal. Ben de sizin kisisel bir fotografinizi alip kendi websiteme koysaydim ayni sekilde, sizin de merakinizi cekerdi.
    Bir de ben fotografini cektigim kisilerin iznini aliyorum, cogunu taniyorum. Onlara print ettirip gonderiyorum. Sonra tekrar ziyaret ediyorum. Telefonda konusuyorum. Yani benim amacim o kisilerin goruntulerini (c)almak degil. Cok sevdigim Afrika insanina dokunmak.
    Kuslar goriller diye gercekci olmayan orneklere girmeyelim lutfen. Ben insanim, ayni dili konusuyoruz, o yuzden size sordum. Hayvanlarin soramadigini benim sormam, merak etmem cok normal. Kuslar goriller keske sorabilse/anlayabilse de biz de ne kadar guzel ve kiymetli olduklari icin fotograflarini cekemeden duramadigimizi anlatabilsek.
    Suclamiyorum sizi. Ama sorsaydiniz memnun olurdum. Dedigim gibi ben meshur birisi degilim ki orada burada bir fotografimi gorunce `aman bi tane daha` deyip geceyim.
    Saygilar, selamlar,
    Meltem

    YanıtlaSil
  6. Meltem Hanım,
    Bu da bizim farkımız. Düşünce olarak biraz kaçığız. İzin alma konusuna gelince de evet ahmaklık ettik diyelim, ama ticari amaç gütmediğimiz için izin almayı da düşünmedik. Genel üslup böylesi konularda; alıntı yapılan yerin bildirilmesidir. Biz sizin sayfanıza giden bir link verdiğimiz için öyle bir gereksinim görmedik. İnternette kullanılan onca bilgi ve belge için, izin alındığını düşünecek olur iseniz hem izin veren, hem de alan kişiler için bunun nasıl bir güçlük doğuracağını sizde kabul edersiniz. Biz yaptığımız yönlendirme ile gerekeni yaptığımız düşüncesindeyiz. İzleyiciniz olduğumuz için de, sıkıntı doğuracak bir mizacınızın olduğunu düşünmüyorduk.
    Ta ki bir blok yazarı arkadaşımız çıkıp ta, kötüye kullanma olmaksızın sadece yardım amaçlı bir kullanımı size bildirmese idi, belki de haberiniz dahi olmayacaktı. Blok yazarı kişi ile ufak bir sürtüşme yaşadık. Oda bizi karalayabilmek veya artık amacı ne ise idi bilemiyoruz, bloğunuza blok adresimizi bırakarak sizin olup olmadığını sormuş. İlk iş olarak kendi bloğumuzda özürlerimizi belirttik. Daha sonra ise sizin bloğunuzda özür dilemek istedik. Özür için vardığımda da soruyla orda karşılaştık ve olayın farklı bir boyut kazandığı konusu bizleri düşündürdü.
    Böylesi bir olayda sizi karşımıza almak istemezdik. Ama konuları ustalıkla ve laf cambazlıkları ile masumane bir konumda olduğunu her defasında belirten ve blok çizgisinde de modern ve hoşgörüyü sergileyen bir zatın böylesi davranması ve bizleri tanımadan kim olduğumuzu sorgulaması bir polemik oluşturdu. Bütün bunlar sizin dahil olmadığınız bir ortamda cereyan ettiğini bizler bilmekteyiz. Böylesi bir konuda sizi de inceltecek yanlışlıkla da olsa bir şeyler yazıp çizmiş isek maksadımız inanın sizi kırmak ve inceltmek değildir.
    Bizce Barner olarak kullandığımız resminiz, o kıtada yaşayan yerel insanların içinde olduğu durumu en iyi bir şekilde açıklayan resim idi. Siz oraya karşılıksız sevgi götürüyorsunuz, ama şuan ki dünya konjonktürü yerli halkın elinde olan etik kimlikleri de dahil olmak üzere her şeylerini alıp götürüyor. Bizlerin karşı çıktığı ve size ayırdığımız Barner bu amaçlı bir kullanıma hizmet etmekte idi. Ama ne yazık ki kaldırdık. Yayınlamayı izin dahi verseniz artık yapamayız. Çok fazla sulandırdılar bu konuyu, sözde doğa aşığı, gönüllüsü gözüken blogger arkadaşımız eksik bilgi vermesi sonucu, oklarıni acemi zannettiği bizlere yöneltti.
    Doğruları ve doğru bildiklerimizi, her ortamda söylemeye ve savunmaya elimizden geldiği kadar çabalıyoruz. Bizce gelen ağa giden paşa değildir. Yanlışı var ise eleştirilmelidir ve yanlış içine bizlerde düşmüş isek bunu bizlerde hak ediyoruz demektir.
    Yakın bir süre önce yayın hayatı girmiş bir bloğun böylesine bir konu ile yayınına başlaması umarım bizler için hayırlı olur.
    Siz kendinizce meşhur birisi olmaya bilirsiniz ama bizler sizi meşhur bulup reklamınızı yapıyorduk. Siz bizlere göre sosyal medya şöhretlerindensiniz.
    Saygılarımızla,
    Bahçedeki Yeşillik Yazarları.

    YanıtlaSil
  7. Merhaba!
    Link verdiginiz belli olsaydi tamamdi ama hic belli degildi. Bir de uzerimde `bunu yapan insan olamaz` yazinca `allah allah, ne yaptim ki ben simdi?` diye merak ettim.
    Berceste benim neredeyse 7 yildir cok seviyeli ve surekli bir okuyucumdur. Merak etmesi cok normal -aynen benim merak ettigim gibi- Ben blog actim sanmasi da. Butun okuyucularim o kadar hassas, seviyeli ve dikkatli olsa keske.
    Neyse, vakit kaybetmeyelim: Herkesin niyeti iyi olmasina ragmen yanlis anlasilmalar oldu. Hayat bu. Resmim de tepede degil artik zaten. Birbirimize sans dileyip bu olayi burada kapatalim. Ayrica hakli olup olmamak bir yere kadar ama nazik ve zarif olmak daha onemli. Nezaketimizi ve zerafetimizi elden birakmadan bu konuya bir nokta koyalim.
    Selamlar, iyi sanslar
    Meltem

    YanıtlaSil
  8. Kişiye verdiğin değer ayırdığın zamanla ilgilidir. Başka ne yazayım?
    Sen nokta korsun ama cümle devam eder.
    Neler kaçırmışım kısa zamanda, dizi izlemiyordum peşinen söyleyim.

    YanıtlaSil